У режимі відеоконференції відбулась нарада директорів обласних архівів

      19 березня 2021 року директор Державного архіву Львівської області Ірина Мартенс прийняла участь у нараді директорів державних архівів областей, м. Києва за участю Голови Державної архівної служби України Анатолія Хромова, заступника Голови Державної архівної служби України Лариси Левченко у режимі відеоконференцзв’язку із використанням програми Zoom. У нараді також взяла участь головний спеціаліст сектору правового забезпечення Укрдержархіву Наталія Іванюк.

      Під час наради розглядалися нагальні питання забезпечення функціонування та реорганізації архівної галузі України, а саме: 1) підготовка фінансово-економічного обґрунтування до проєкту Закону України «Про Національні архівні інформаційні ресурси, управління документацією та архівами»; 2) оприлюднення науково-довідкового апарату на вебсайтах державних архівів областей, організація роботи над базою даних «Український мартиролог ХХ століття»; 3) про переведення приміщень державних архівів областей з комунальної в державну власність; 4) про пошук приміщень для розміщення архівних відділів районних державних адміністрації та додаткових – для державних архівів областей.

      По першому питанню прийнято рішення у місячний термін підготувати зведені бюджетні запити з урахуванням потреб архівних відділів районних державних адміністрацій та державних архівів областей, при складанні користуватися формами, затвердженими Міністерством фінансів України, закладати до бюджетних запитів потреби у поточному фінансуванні архівів та один-два пріоритетних напрями, що потрібно профінансувати наступними роками. На основі зведених бюджетних запитів буде готуватися фінансово-економічне обгрунтування до проєкту Закону України «Про Національні архівні інформаційні ресурси, управління документацією та архівами».

      Під час розгляду другого питання Голова Укрдержархіву Анатолій Хромов наголосив на інтенсифікації публікації на вебсайтах державних архівів областей путівників, покажчиків, описів, картотек та базою даних, робота над якими завершена. Також Анатолій Хромов підкреслив важливість динамічного поповнення бази даних «Український мартиролог ХХ століття».

      Учасники наради погодилися на необхідності вжиття всіх можливих заходів щодо приведення права власності на будівлі архівів відповідно до норм чинного законодавства та ще більшому посиленні зусиль, спрямованих на пошук приміщень для архівних відділів райдержадміністрацій нових (укрупнених) районів. Наталія Іванюк у своїй промові зазначила, що незабаром направить архівним відділам райдержадміністрацій методичного листа щодо порядку оформлення приміщень в оренду відповідно до Закону України «Про оренду державного та комунального майна».

      Крім вищезазначеного, під час наради були порушені  питання розвитку генеалогічного туризму в архівах і співпраця з установами системи страхового фонду документації та підготовка обласних програм страхового фонду документації.