«Шталаг № 325. Табір краплі води та повільної смерті»

     Державний архів Львівської області долучився до підготовки виставки Національного музею історії України у Другій світовій війні «Шталаг № 325. Табір краплі води та повільної смерті» .

     Виставка про історію шталагу № 325 – це спроба через 75 років після закінчення найкривавішої війни нагадати про головне – людські цінності: життя, свободу, гідність, непорушність міжнародних договорів і кордонів, верховенство права, свободу совісті. Ці безумовні досягнення європейської цивілізації, яка у ХХ ст. перехворіла вірусом расової домінації, дворушності, колаборації зі злом, як ніколи, актуальні й нині, коли Україна мусить долати «експансіоністську інфекцію», що розповсюджується з Кремля.

    Історія табору в Раві-Руській – це один з епізодів загальноєвропейської колективної пам’яті про Другу світову війну. Її головна формула полягає в тому, що згадування тогочасних подій – це насамперед болісні, часом незручні, але цінні уроки, сповнені травматичного досвіду, який необхідно проговорити, усвідомити та прийняти задля утвердження гуманістичних ідеалів і цінностей на шляху до розвитку громадянського суспільства та демократії.

    Після розгортання війни в Західній Європі в 1940 р. до полону потрапили близько 2 млн французьких і бельгійських комбатантів. Проте навіть за колючим дротом вони намагалися чинити спротив, через що в 1942 р. частину з них було переведено до шталагу № 325, де обмежувався вплив Міжнародного комітету Червоного Хреста та положення Женевської конвенції про поводження з військовополоненими. Через жахливі умови утримання в’язнів прем’єр-міністр Великої Британії Вінстон Черчилль назвав це місце «табором краплі води та повільної смерті».

   Документально-наративною основою виставки стали унікальні фото, документи, нагороди із фондозбірні Національного музею історії України у Другій світовій війні, Меморіального музею тоталітарних режимів «Територія терору», Міжнародного комітету Червоного Хреста, Архівів Арользена, Центрального державного архіву громадських об’єднань України, Державного архіву Львівської області, приватної колекції Дмитра Піркла, а також матеріали з відкритих джерел.

   Смисловий рефрен виставки становлять малюнки колишнього бранця шталагу № 325 Ежена Вандерхейда. Переглянути відео матеріал можна за  посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=JumNhdVAOIw&feature=youtu.be&rel=0